Les funcions d’Excel. Sintaxi.
“Una funció en Excel és un comando intern del programa que realitza càlculs complexos de tota mena i mostra el resultat en la cel·la en la qual és introduïda.”
Un clàssic exemple és la funció SUMA. Moltes funcions simplifiquen el treball que seria necessari usant sol operadors aritmètics, unes altres directament fan tasques que d’una altra manera serien impossibles.
Exemple:
=A1+A2+A3+A4+A5+A6+A7+A8+A8+A10
=SUMA(A1:A10)
Les dues funcions retornen el mateix resultat, però òbviament la funció SUMA és molt més fàcil i ràpida d’escriure i de modificar.
Sintaxi de funcions
Totes les funcions en Excel, amb independència del tipus que siguin, s’estructuren sempre amb la mateixa sintaxi:
= NOM DE LA FUNCIÓ (ARGUMENTO1;ARGUMENTO2;…)
Parts d’una funció
-
= El signe igual indica a Excel que s’està introduint una funció.
-
NOM DE LA FUNCIÓ És el nom de la funció, Excel 2013 pot executar més de 300 funcions diferents i cadascuna té un nom propi, has d’escriure correctament el nom de la funció i sempre entre el signe igual i el parèntesi d’obertura.
-
ARGUMENTS à Són les parts de la funció amb les quals treballa Excel. Hi ha funcions que no tenen arguments, unes altres no obstant això poden contenir més de 20. Existeixen molts tipus d’arguments que s’aniran veient a mesura que s’expliquin les funcions. Els arguments sempre van entre parèntesis ( ) i no pot faltar ni sobrar cap per a la correcta execució de la funció.
-
; El punt i coma és el signe que indica a Excel que ha finalitzat la introducció d’un argument i es passa al següent. És el separador que has d’introduir entre arguments perquè el programa diferenciï on comença un i acaba l’anterior.
Exemple: =SUMA(A1;B1;100) Aquesta funció suma els diferents arguments, és a dir, el contingut de la cel·la A1, el contingut de la cel·la B1, i el número 100. Retorna el resultat en la cel·la en la qual ha estat introduïda.
Regles per a escriure funcions
La sintaxi ha de ser escrupolosament respectada, Excel no admetrà un valor que no esperi en una funció, ni permetrà deixar un argument en blanc si és necessari per a executar-la, etc. És obligatori seguir les següents regles a l’hora d’escriure una funció en Excel:
-
No es poden escriure espais.
-
No pot faltar ni sobrar cap parèntesi o punt i coma.
-
El signe igual ha d’anar abans del nom de la funció i no pot estar precedit per cap caràcter, ni tan sols un espai.
-
No pot sobrar cap argument, i no pot faltar cap que sigui obligatori (no tots ho són).
-
El nom de la funció ha de ser exacte, si escrius CONTARSI en comptes de CONTAR.SI (el nom correcte de la funció) Excel retornarà un error de tipus #NOM!
-
No es pot introduir qualsevol cosa en un argument, cada funció esperarà un tipus de dada concreta en cada argument, és necessari saber per a què serveixen les funcions i quina espera Excel que introdueixis en cada argument.
Errors més comuns
-
S’ha escrit malament el nom de la funció.
-
S’ha posat un espai en algun punt de la funció.
-
Falta o sobra algun parèntesi o punt i coma.
-
S’ha canviat un punt i coma ( ; ) per dos punts ( : ) o viceversa en alguna part de la funció.
-
Falta o sobra algun argument necessari de la funció.
-
Les cel·les amb les quals treballa la funció no contenen el tipus de dada que Excel espera (per exemple, en intentar sumar una cel·la que conté un text), o s’està operant amb les cel·les incorrectes.