Donar format als textos accessibles VI
Gràfiques senzilles
Un gràfic o representació gràfica és un tipus de representació de dades, generalment numèrics, mitjançant recursos gràfics (línies, vectors, superfícies o símbols), perquè es manifesti visualment la relació matemàtica o correlació estadística que guarden entre si.
Existeixen dues maneres d’incloure gràfiques en els nostres documents:
-
Mitjançant l’eina de creació de gràfiques del nostre processador de text (com Word) o,
-
Mitjançant la inserció de la imatge del gràfic creat en qualsevol altra aplicació (com Excel o SPSS).
Pel fet que les gràfiques són elements visuals, hem de tenir en compte una sèrie de consideracions com l’ús del color o la descripció d’aquestes, perquè siguin accessibles pel major nombre de persones possibles.
Les gràfiques que inserim en els nostres documents haurien de ser senzilles, sense abusar d’agrupacions complexes o una gran quantitat de dades. Si fora el cas, es recomana dividir gràfiques grans en altres més xicotetes. A més, no es recomana utilitzar diverses gràfiques dins d’una mateixa imatge perquè les descripcions resultants seran més complexes i confuses per als usuaris que tenen problemes de visió.
Inserir una gràfica en Word
Per a inserir una gràfica en Word seguirem els següents passos:
-
Seleccionem la pestanya Inserir.
-
Ara seleccionem Gràfic.
-
En la nova finestra que apareix, es mostren els tipus de gràfica que podem seleccionar per a utilitzar en el nostre document.
-
Una vegada seleccionada el tipus de gràfic que desitgem utilitzar premem a Acceptar..
-
Apareixerà una finestra d’Excel en la qual podem modificar les dades de la nostra gràfica.
-
-
Una vegada introduïts les dades podem tancar la finestra d’Excel per a seguir amb el nostre document.
Descrivint una gràfica
Com hem vist en l’apartat anterior, les gràfiques són imatges. Encara que les gràfiques de Word siguin interactives i permeten conèixer dades situant el punter del ratolí sobre les parts de la gràfica o tinguen llegendes, aquests elements no són accessibles per a persones que utilitzen un lector de pantalla, com poden ser persones cegues. Pel que haurem de descriure les dades que s’exposen en les gràfiques.
Text alternatiu en gràfiques
Hem d’incloure una descripció en les gràfiques dels nostres documents. Aquesta descripció, com explicàvem en l’apartat d’imatges i elements no textuals ha de descriure el contingut de la gràfica. Imaginem per a això que estem descrivint per telèfon la gràfica a una altra persona.
Si tinguérem una gràfica de tipus pastís amb la distribució d’estudiants per gènere, el text alternatiu seria les dades. És a dir: 37% d’Homes i 67% de dones.
Per a incloure el text alternatiu a una Gràfica en Word, seguirem els següents passos:
Si és un gràfic interactiu:
-
Seleccionem l’element de gràfic i premem amb el botó dret del ratolí.
-
Seleccionem l’opció Format de l’àrea del gràfic…
-
En el panell que apareix premem sobre Disseny i propietats.
Finalment, en l’apartat de Text alternatiu incloem el text en el quadre de descripció.
Si la gràfica està en format d’imatge:
-
Premem amb el botó dret sobre la imatge i seleccionem Format d’imatge.
-
Apareixerà el panell de Format d’imatge i premem sobre el botó Disseny i propietats .
-
Finalment, premem en Text alternatiu i emplenarem l’apartat de Descripció . Menú Disseny i propietats d’imatges
En els casos en els quals hàgim inclòs una descripció molt extensa, és aconsellable introduir una descripció curta en el camp de Títol.
Títol de la gràfica
Com vam veure en l’apartat de Títols de taules i il·lustracions és aconsellable incloure un títol simple i descriptiu amb el propòsit d’una gràfica. Per a incloure un títol a una gràfica en Word seguim els següents passos:
-
Premem amb el botó dret sobre la gràfica.
-
Triem l’opció d’Inserir títol.
-
En la finestra que apareix, seleccionem com a Rètol l’opció: il·lustració i escriurem el títol que vulguem donar-li al nostre element.
-
Finalment seleccionem la posició del títol respecte a l’element, sent recomanable posar el títol davall en la imatge.
-
Finalitzem prement a acceptar .
En gràfics interactius inserits des de Word, haurem d’introduir el títol del gràfic en la llegenda corresponent. És l’únic camp de la gràfica que és accessible per a persones que utilitzen un lector de pantalla perquè les altres llegendes o formes del gràfic no són accessibles.
Ús del color
A l’hora de treballar amb gràfiques no hem de transmetre informació únicament a través del color, ja que existeixen persones que tenen dificultats per a distingir els colors, com poden ser persones daltòniques o amb baixa visió. Per aquesta raó haurem de transmetre la informació utilitzant altres elements i no exclusivament amb color.
Suposem que hem inserit una gràfica en Word de tipus pastís per a mostrar el percentatge d’estudiants per gènere. La gràfica seria la següent:
Podem observar que la informació es transmet únicament a través del color, això és: Tenim un parell de llegendes que ens indiquen que el color roig es refereix al percentatge d’homes i el color blau al percentatge de dones. Però… I si la persona no pot distingir els colors? No podrà relacionar a quina part del gràfic es refereix cada llegenda i per consegüent, no podrà entendre les dades.
En el següent gràfic, no obstant això, a més de transmetre la informació mitjançant el color, podem veure les dades directament dins de les parts del gràfic, per la qual cosa el gràfic ara sí que serà accessible.
Per a facilitar la tasca, Word porta una sèrie d’estils predefinits per a cada tipus de gràfica, que podem aplicar amb els següents passos:
-
Seleccionem el gràfic al qual desitgem aplicar un estil.
-
Seleccionem la pestanya Disseny de gràfic.
I seleccionem en la barra d’eines un dels estils, assegurant-nos que compleix amb la condició que no transmet informació únicament mitjançant el color.
Finalment, i com veurem en l’apartat Ús del color, haurem de prestar especial atenció al contrast entre el color de fons i color del text per a garantir la seua llegibilitat.
Contrast de lluminositat
Existeix un percentatge de la població amb problemes per a percebre els colors, ja siga a l’hora de diferenciar determinats colors o perquè pateixen alguna forma de ceguesa que només els permet percebre un espectre reduït de colors. Per això, és molt difícil determinar quines opcions de colors són les més idònies a utilitzar.
El contrast de lluminositat entre el color del fons i el color del text ha de ser suficient per a garantir una bona llegibilitat del text en situacions desfavorables de molta llum, pantalles amb poc contrast o lluentor i per a persones amb problemes de visió.
Les pautes d’accessibilitat del contingut web estableixen en el seu nivell AA els ràtios de contrast suficients de 4.5 per a textos menors a 18 punts i de 3 per a textos majors a 18 punts.
Podem dir que amb major contrast major facilitat de lectura del text, amb independència de la combinació de colors. En la majoria de les situacions, el més recomanable és text negre sobre fons blanc o colors molt pròxims a aquests, com a gris fosc i tons sépia.
Vegem una sèrie de frases d’exemple amb diferents combinacions de colors i el seu contrast:
Com podem observar, les combinacions 1, 2 i 3 són nefastes, de difícil lectura. La combinació 4 seria el contrast mínim recomanat i la 5 és la combinació més fàcil de llegir pel seu alt contrast.
En el cas de fullets, cartells i altres documents hem de prestar especial atenció a l’ús del color i assegurar un contrast que facilite la seua comprensió. Aquest material es crea amb l’objectiu de ser atractius visualment i cridar l’atenció, per la qual cosa és fàcil oblidar aquestes importants recomanacions.
D’altra banda, no s’aconsella utilitzar fons degradats de color o amb trames ja que els canvis de to de color podrien dificultar a algunes persones l’accés a la informació del document, sobretot si es col·loca text sobre el color degradat.
Conèixer el contrast de lluminositat entre colors
L’eina online ContrastRatio (en anglès) ens permet introduir els colors de fons i text, i automàticament es previsualiza la combinació, a més d’indicar-nos el contrast de lluminositat.
Els colors es poden introduir de tres formes:
-
Escrivint el color en anglès: white, black, orange, xarxa, etc.
-
Escrivint el color en format hexadecimal: #000000 (negre), #FFFFFF (blanc), etc.
-
Escrivint el color en format RGB: rgb(0,0,0) (negre), rgb(255,255,255) (blanc), etc.
Obtenir codi RGB de colors en Word
Els colors en Microsoft Office es representen amb el format RGB (Xarxa, Green, Blue). Per a conèixer els valors exactes dels colors utilitzats i poder realitzar comprovacions de contrast, seguim els següents passos en Word:
-
Seleccionem la pestanya Inici.
-
En la barra d’eines despleguem les opcions de color de font.
-
Seleccionem Més colors…
4. En la nova finestra de Colors seleccionem la pestanya Personalitzat.

5. Ara podrem veure els valors numèrics per a cada valor (Xarxa, Green, Blue) que representen el color en format RGB.
Ús semàntic del color
És recomanable no utilitzar únicament el color per a transmetre informació. Sempre s’ha d’incloure aquesta informació mitjançant un altre sistema alternatiu, a més de l’ús del color.
Vegem un exemple. Hem de corregir un examen de tipus test i escrivim el següent:
Nota: La resposta correcta està en color verd.
Pregunta 1: Hem de transmetre informació únicament mitjançant el color.
a) Vertader
b) Fals
En aquest exemple, una persona cega serà incapaç de saber quines són les respostes correctes perquè el seu lector de pantalla no pot interpretar els colors. El mateix ocorreria amb una persona amb dificultats per a distingir els colors.
Vegem ara el mateix exemple però utilitzant una forma alternativa de transmetre la informació:
Nota: La resposta correcta està marcades amb un X.
Pregunta 1: Hem de transmetre informació únicament mitjançant el color.
-
a) Vertader
-
b) X Fals